PDA

View Full Version : Mam klucz do BETY, ale grać nie mogę.



ProAbronsius
08-08-2012, 12:10 PM
Witam.

Mam taki mały (duży) problem. Dostałem klucz do beta testów i chciałem wypróbować grę.
By to zrobić należy zalogować się na swoje konto Uplay na stronie https://pdc-doc-portal.ubi.com/. Problem jest w tym, że ja nie mogę się w ogóle na tej stronie zalogować. Wpisuje swój login i hasło i za każdym razem dostaję wiadomość:
"W trakcie przetwarzania twojego zgloszenia wystapil nieoczekiwany blad. Prosimy spróbowac pózniej."
Tylko, że to później to ja już od wielu dni próbuje i nic :( Czy Ktoś z Was wie może dlaczego tak się dzieje, czy coś robię źle?

Nisevaros
08-08-2012, 02:50 PM
Hej,

Czy istnieje możliwość kontaktu z pomocą techniczną gry? Bardzo proszę o próbę kontaktu z supportem poprzez ten odnośnik: SUPPORT (http://support.ubi.com/pl-PL/product_detail.aspx?cid=tcm:63-46057&ctid=tcm:50-14994-32&pid=tcm:63-15244). Powodzenia! :)

Tego typu posty powinny być umieszczane w odpowiedniej części forum. Dlatego też ten wątek zostaje przeniesiony. Dzięki za zrozumienie.

bladykiel
08-08-2012, 07:01 PM
Ja dodam tylko od siebie tyle, jeśli nie masz konta, zarejestruj się na głównej stronie ubisoftu :) Sam miałem problemy z rejestracją na stronie duelsów, jednak uprzednia rejestracja w uplayu mi pomogła.
Pozdrawiam

ProAbronsius
08-08-2012, 08:03 PM
Ja konto na Uplay'u to już mam. Problem jest z logowaniem, bo ni jak nie idzie :( Widać to zresztą na TYM (http://ubisoft-pl.custhelp.com/ci/fattach/get/524101/1344442855/filename/1.png) zrzucie ekranu.
Za namową Nisevaros'a napisałem do supportu, no zobaczymy czy coś poradzą.

Pietrek9979
08-21-2012, 01:06 PM
Jak rozwiążesz swój problem to napisz do mnie na PW bo mam identyczny problem.
Z góry dzięki

ProAbronsius
08-28-2012, 11:27 PM
Mi się udało wejść i zalogować w końcu u ***pla na komputerze.
Nie wiem czy to ma związek z zabezpieczeniami (firewall, antywirus), czy może z adresem IP. Mam jednak wrażenie, że serwery uwierzytelniające Ubisoft'u są jakoś skopane i jak rozpoznają "nie taki" adres IP to nic zrobić nie można. Ja np. jak się łączę z netem, a mój adres IP zaczyna się od 31.xxx.xxx.xxx to już wiem, że sobie nie zagram. Muszę ponownie się połączyć (zresetować router) by dostać nowe IP, byleby nie zaczynało się od tej pechowej liczby 31.
Pisałem o tym do supportu, a oni mi bardzo podziękowali za zgłoszenie problemu i... to wszystko.